Behandlings info

Exempel på typiska ”laserproblem” är:

Vi använder en Irradia MID-laser, även kallad terapeutisk laser. Ljuset från en terapeutisk laser påverkar många olika processer i cellen, bland annat inflammatoriska processer och mikrocirkulation.

Studier visar att laserbehandling har en inflammationshämmande effekt och ökar kvaliteten i läkningen vid vävnadsskada. Därför kan en hel rad vitt skilda tillstånd behandlas.

•  problem i rygg, nacke, axlar och knän
•  vissa reumatiska problem
•  artros
•  idrottsskador
• nervinflammation

Laser inom idrott

Ökad kvalitet i läkningen och acceleration av läkeprocessen är kanske det mest intressanta med laserbehandling. Elitidrotten som är känslig för långa rehabiliteringstider har uppmärksammat de positiva sportsliga och ekonomiska effekterna av laserterapi.
Det finns även intressanta studier och erfarenheter av behandling före, under och efter idrottsutövning som visar på ökad prestationsförmåga och snabbare återhämtning.

Exempel på användare inom elitidrotten

Landslag: Fotbollslandslaget, Friidrottslandslaget, Brottarlandslaget, Skidlandslaget.
Klubbar: MODO, HV71, Hammarby, Linköping, AIK, Malmö, Timrå, Leksand .

Med MID-laser tillförs laserljus till celler och vävnad

Behandlingsmetoden kallas laserterapi, fotobiomodulation, biostimulering, LLLT (Low Level Laser Therapy) eller Laser Photo Therapy (LPT).

Mekanismen bakom bygger på att laserns rena ljus ger upphov till fotokemiska reaktioner i cellerna, kortfattat beskrivet är laserbehandling en behandling på cellnivå för att påskynda läkning och minska smärta

Eftersom man är inne på mycket komplicerade effekter på processer i celler och vävnad kan man i nästa steg lättast förklara mekanismen som att laser påverkar det lokala immunförsvaret, cirkulation i blod- och lymfkärl, ämnesomsättningen i cellerna och utsöndring av olika ämnen, t.ex. endorfiner och prostaglandiner (som bland annat påverkar smärta).

Studier gjorda i Australien har visat att laserbehandling kan ha god effekt på lymfödem. Volymen minskar och vävnaderna blir mjukare. Lasern ökar lymfflödet och får ärrvävnader mjukare vilker gör att lymfkärl har lättare att växa igenom områden skadade av operation och strålning.